Titel: En frierihistoria

Meddelare: Hustru Maria Söderlind  År: 1917

Socken/stad: Arnäs  By/kvarter: Norrälvsjö

Mor min talade om den här historian, då jag var barn. Det var en flicka som hade fästman. Alla gånger han kom dit satt hon och spann lin och syntes vara så flitig. En dag då han kom till henne, hade hon lagt upp ett väldigt stort "rockhuvud" "Huru många sådana brukar du spinna om dagen?" frågade han. "Sju slik om dag". Så gick flickan ut, så att han blev ensam inne en liten stund. Då passade han på och tog bodnyckeln och gömde den inne i "rockhuvudet". Så var han borta hela fjorton dagar i sträck. Då han nu kom, var där ett klagomål över att bodnyckeln kommit bort. De var alldeles rådlösa för de kom inte åt någon mat. Pojken tog då fram nyckeln ur rockhuvudet. Flickan hade ingenting alls spunnit på hela tiden. Det blev intet mer av det där frieriet. Flickan fick korgen.